Saturday, February 5, 2011

singgang tulang

Bahan-bahan
700 gm tulang bercampur daging
6 ulas bawang merah~dimayang
4 ulas bawang putih~dimayang
2 inci halia~diketuk
2 1/2 inci lengkuas~dipotong nipis
1 sb ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
1 sb jintan manis-ditumbuk
5 biji cili kering~dipotong,dibersihkan ,rendam sekejap .
2 keping asam keping /gelugur.
garam secukup rasa
air untuk kuah.

Cara membuatnya.

1. Rebus tulang&daging dalam periuk hingga mendidih.
2. Bila dah mendidih . masukkan semua bahan kecuali bawang dan garam.
3. Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
4. Masukkan bawang yang dimayang dan garam .
5.Rebus lagi,biarkan semua bahan mesra.
6. Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment