Friday, February 4, 2011

lawa

Bahan-bahan :

A.

2 ekor ikan tamban beluru/selayang

2-3 biji limau nipis

B. 

daun kesum 

kacang panjang  

Timun

bawang merah

1 cili padi /cili hidup


Cara-cara

  1. Ambil isi ikan dan dipotong halus-halus
  2. Dipotong nipis semua B
  3. Perahkan limau nipis dalam pada isi ikan hingga isi ikan menjadi putih
  4. Tos- buang air.
  5.  Masukkan sedikit garam dan bahan B
  6. Boleh dimakan dengan nasi
Dulu ketika arwah Mak Aji sihat
(masa mama kanak-kanak dan remaja)
dia selalu buat lawa
Mak Aji memang pakar
Tapi setelah mak aji uzur dan meninggal
mama dah tak makan lawa lagi
hinggalah pada Hari Keluarga Sallij hari tu
Cik Su yang buat
Teringat mama pada arwah
Al-Fatihah

No comments:

Post a Comment