BAHAN KUAH LAKSA :
5 ekor ikan kembong -diambil isinya dan ditumbuk
1/2 camca besar gula
1/2 camca teh garam
4 cawan santan
3 keping asam gelugor
4 biji bawang merah-ditumbuk
1/2 inci halia-ditumbuk
UNTUK KUAH LAKSA :-5 ekor ikan kembong -diambil isinya dan ditumbuk
1/2 camca besar gula
1/2 camca teh garam
4 cawan santan
3 keping asam gelugor
4 biji bawang merah-ditumbuk
1/2 inci halia-ditumbuk
1.Masukkan semuanya ke dalam periuk
2. Masak dan kacau rata.
ULAM:
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang
bunga kantam
LAIN-LAIN
Garam
belacan
cili yang ditumbuk(sambal)
No comments:
Post a Comment