Thursday, February 24, 2011

masak lemak tempoyak

Bahan-bahannya:


-  ikan
- 3 biji cili padi
- 2 batang serai
- 1 labu bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
-  santan
- 2.5 sm kunyit hidup
- Garam secukup rasa
 -tempoyak
-daun kunyit dihiris halus
Cara-caranya:

  1. Bersihkan ikan
  2. Cili api, bawang merah ,bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat
  3. Serai dititik
  4.  Masukkan ikan dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta serai dan santan.
  5. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan pati santan,  asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.
  7. Masukkan tempoyak dan daun kunyit
  8. Masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment