kari kepala ikan
Bahan-bahan
- 300g kepala ikan merah
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 peket serbuk rempah kari ikan
- 1 keping asam keping
- 1 cawan santan pekat
- 1 biji tomato (dibelah 8)
- daun kari
- 1 batang Kulit kayu manis
- Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
- halba campur
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- air secukupnya
- bendi
- tomato dibelah empat
Cara-cara
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk beserta daun kari,halba campur,kulit kayu manis,cengkih,bunga lawang
- Apabila bawang sudah kekuningan,masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air.
- Apabila bahan tumisan sudah wangi,masukkan ikan,asam keping(tambah air jika perlu).Biarkan seketika.
- Kemudian masukkan santan,tomato dan sedikit air.Didihkan sebentar.
- Masukkan bendi
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment