Pengat pisang merupakan antara
pemanis mulut yang Arwah Tok Bat suka
huhuhu...
Bahan2
pisang
nisan/gula melaka
2 helai daun pandan ~ dibersihkan dan simpul
Santan
sedikit saja garam untuk melemakkan kuahnya
Cara Menyediakan
1. Pisang dikopek dan dipotong dua atau tiga cara menyerong.
2. Masukkan santan, gula melaka, daun pandan, garam dan juga pisang ke dalam periuk.
3. Masak atas api sederhana sambil dikacau2 selalu agak santan tidak membuak dan berketul2.
nisan/gula melaka
2 helai daun pandan ~ dibersihkan dan simpul
Santan
sedikit saja garam untuk melemakkan kuahnya
Cara Menyediakan
1. Pisang dikopek dan dipotong dua atau tiga cara menyerong.
2. Masukkan santan, gula melaka, daun pandan, garam dan juga pisang ke dalam periuk.
3. Masak atas api sederhana sambil dikacau2 selalu agak santan tidak membuak dan berketul2.
4.Jika suka boleh dicurahkan telur yang telah dipukul semasa hampir masak
5.Angkat
No comments:
Post a Comment