Friday, February 25, 2011

Laksa Johor

Laksa ni bukan asal hidangan keluarga kita
Tok Mi tak pernah buat
kerana
kita popular dengan laksa Kelantan.
Mama mula makan laksa Johor di rumah Tok Cik
dan sejak akhir-akhir ini tentunya di Laksa Shacks
Mama rasa resepi ini mama peroleh dari Tok Cik
lupa....dah lama....
dah buat....jadi...

Kuah
Bahan untuk dikisar
  • serai
  • lengkuas
  • halia
  • cilikering
  • bawang merah
  • bawang putih
  • buah keras
  • udang kering
  • udang hidup
  • ikan kering
Bahan Lain:
  • rempah kari
  • santan
  • isi ikan
  • kerisik
  • asam keping
Cara-caranya:
  1. bahan kisar dicampur dengan rempah kari
  2. tumis bahan 1
  3. masukkan santan hingga masak
  4. masukkan ikan dan kerisik
  5. masukkan asam
*laksanya ialah spageti

Ulamnya
 kacang panjang dihiris
 taugeh
cili merah
timun dihiris
bawang besar dimayang

 Tambahan
 limau kasturi
 telur rebus

No comments:

Post a Comment