Friday, February 25, 2011

puding gula hangus

Puding gula hangus ini ada yang panggil  karemal.
Dulu Tok Mi selalu buat.
 Mama hanya makan-tak pernah buat
Dan bila dah kahwin ...
bila teringin nak buat baru tercari-cari resepinya
Tapi resepinya hilang...
Mama pun  tanya kawa-kawan...ini antaranya
  • 1 tin susu manis
  • 10 biji telur besar
  • 2 sudu  vanila
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 5 sudu besar gula
  • 1 3/4 tin air

Cara-cara

  1. Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Kacau telur (tidak perlu kembang)
  3. Masukkan susu,air,tepung kastad,vanilla dan kacau perlahan
  4.  Tuang ke dalam loyang 
  5. Kukus dengan api sederhana selama 10 minit
  6. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

No comments:

Post a Comment