Thursday, February 24, 2011

Masak lemak cili padi

 Masak lemak cili api ni mama gabungkan
dari pelbagai versi...
jadilah resepi mesir(kok sir-kata arwah long)
Resepi ni boleh digunakan untuk ikan dan ayam.


Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam/ikan
- 3 biji cili padi
- 2 batang serai
- 1 labu bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
-  santan
- 2.5 sm kunyit hidup
- Garam secukup rasa

Cara-caranya:
  1. Ayam dipotong
  2. Cili api, bawang merah ,bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat
  3. Serai dititik
  4.  Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta serai dan santan.
  5. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan pati santan,  asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.
  7. Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment