Masak lemak cili api ni mama gabungkan
dari pelbagai versi...
jadilah resepi mesir(kok sir-kata arwah long)
Resepi ni boleh digunakan untuk ikan dan ayam.
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam/ikan
- 3 biji cili padi
- 2 batang serai
- 1 labu bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
- santan
- 2.5 sm kunyit hidup
- Garam secukup rasa
Cara-caranya:
- Ayam dipotong
- Cili api, bawang merah ,bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat
- Serai dititik
- Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta serai dan santan.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan pati santan, asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.
- Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment