Sunday, February 6, 2011

Laksa Penang

Resepi ini mama dapat dari seorang teman sejawat
juga dianggap kakak
Beliau banyak memberi resepi yang semuanya menjadi
-Terima Kasih Kak Nah.
Kak Nah begitu baik orangnya...
Tapi kami terpisah bila dia bertukar
walaupun jaraknya bukan terlalu jauh
tapi kami jarangggg...berjumpa
tetapi hati ini tetap mengingatinya....


Bahannya:
600 gm laksa
2 biji timun
4 biji cili merah
2 labu bawang besar

Bahan untuk kuah:
600 gm ikan(direbus)
-air rebusan ikan
5 ulas bawang merah-mesin
2 kuntum bunga kantan
2 sudu makan cili giling
daun kesum
3 keping asam gelugur
ikan sadin
udang-mesin
garam

Cara-Cara:
  1. ikan dan sadin ditumbuk lumat
  2. masukkan isi ikan ,air rebusan ikan dengan bahan-bahan lain
  3. masak hingga mendidih dan pekat
  4.  masukkan garam dan perasa

No comments:

Post a Comment