Saturday, February 26, 2011

dendeng

gambar diambil dari kasihredha 

Resepi ini mama dapat dari seorang adik-Ustazah Ain
Biasanya pada bulan puasa
kami akan tempah dendeng dari kak ani(mak sabrah-bekas pelajar)
kerana mama tak pandai masak tapi pandai makan
lalu suatu hari Ain memberi resepi ni
mudah je...
Terima kasih Ain...
Sejak hari itu mama guna resepi ini...
tapi tetap juga beli dendeng kak ani...
Kenapa?....hihihi...tak de orang sudi nak tumbuk daging...
hahahaha...
tapi resepi ini memang menjadi jika RAJIN...

bawang goreng


  1. 1 kilo daging yang dihiris nipis setelah direbus
  2. 1 kilo bawang besar dimayang dan digoreng kekuningan
  3. goreng daging dan tumbuk  hingga pecah
  4. kisar cili kering
  5. tumis cili hingga garing
  6. masukkan kicap manis hingga garing
  7. masukkan daging dan bawang
  8. masukkan garam

No comments:

Post a Comment