Tuesday, March 1, 2011

pulut kacang

BAHAN UNTUK PULUT
  •  Beras pulut - rendam 2jam dan toskan
  •  Gula melaka/nisan- yg dimasak hingga pekat 


CARA_CARANYA:
  1. Kukus pulut hingga masak 
  2. Masukkan dalam bekas dan cuahkan air gula melaka
  3. Gaul rata

 gambar diambil dari kasihredha


BAHAN UNTUK KACANG
  • Kacang merah
  • Gula Melaka
  • Sedikit garam
  • Air 

CARA_CARANYA:
  1. Rendam kacang lebih kurang 4 jam
  2. Rebus   kacang hingga lembut
  3. Masukkan gula melaka dan sedikit garam
  4. Masak hingga kering
  5. Angkat
BAHAN TAMBAHAN:

  • 1/2 cawan kelapa parut putih - gaulkan dengan secubit garam

·  Hidangkan pulut,kacang dengan kelapa parut tadi

No comments:

Post a Comment