Friday, March 4, 2011

kari tulang


Pah @ Cik Ngah memang pakar 
masak kari tulang
lazat sangat
Lalu mama dapatkan cara darinya....
terima kasih Pah

Bahan A-dihiris halus
Bawang merah
Bawang putih
halia

Bahan B
Kayu manis
Cengkih
Bunga lawang
Buah Pegaga

Bahan C
Rempah kari Alibabas
Santan
Kentang
Garam
Asam
kerisik
air

Cara-cara:
  1. Tumis bahan A dan bahan B hingga  wangi
  2. Masukkan serbuk kari(tidak perlu bancuh dengan air)
  3. Masak dengan api yang kecil-kacau
  4. Masukkan air dan kerisik hingga pecah minyak
  5. Masukkan tulang-air hingga lepas tulang
  6. Masak hingga mendidih
  7. Kecilkan api hingga  daging lembut
  8. Masukkan santan,kentang ,asam dan garam.


No comments:

Post a Comment