Mama masih ingat selain lauk ikan
Tok pernah buat lauk udang,ayam dan telur
Lauk udang dah lama mama tak makan.
Tapi bagi mama kalau makan nasi dagang .
mama suka lauk ikan
Tetapi anak-anak suka lauk ayam
Jadi biasanya mama akan masak
dua jenis lauk iaitu ikan tongkol dan ayam.
Jom lihat bahan-bahan dan cara-caranya
1 ekor ayam
1 rempah kerutuk/kari
kerisik
garam
gula melaka
asam keping
*bawang merah
*bawang putih
*lengkuas
*halia
*cili kering
Cara-cara:
1.*dimesin
2.Tumis rempah yang dimesin hingga masak
3.Masokkan santan hingga pecah minyak
4.Masokkan ayam,kerisik,garam,gula melaka dan asam keping
5.Masak dengan api perlahan
6.Masukkan cili hidup
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment