Saturday, January 29, 2011

lauk nasi dagang -ayam

Mama masih ingat selain lauk ikan
Tok pernah buat lauk udang,ayam dan telur
Lauk udang dah lama mama tak makan.

Tapi bagi mama kalau makan nasi dagang .
mama suka lauk ikan
Tetapi anak-anak suka lauk ayam
Jadi biasanya mama akan masak
dua jenis lauk iaitu ikan tongkol dan ayam.

Jom lihat bahan-bahan dan cara-caranya

1 ekor ayam
 1 rempah kerutuk/kari
kerisik
garam
gula melaka
asam keping

*bawang merah
*bawang putih
*lengkuas
*halia
*cili kering

Cara-cara:
1.*dimesin
2.Tumis rempah yang dimesin hingga masak
3.Masokkan santan hingga pecah minyak
4.Masokkan ayam,kerisik,garam,gula melaka dan asam keping
5.Masak dengan api perlahan
6.Masukkan cili hidup
Selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment