Saturday, August 6, 2011

sayur koklot

 Masa kecil-kecil mama suka makan sayur ni...
Tapi bila arwah tok tak de lamaaa dah mama tak makan
Dulu2 tok mi ada juga masak
tapi dah lama...


Bila angah bawa buah stor semalam mama teringat balik
pada sayur ni...
Sebenarnya mama tak pernah buat...
makan je....jadi mama ingat2 lupa


Mama pun buka intenet
mama jumpa beberapa resepi yang hampir sama
tapi mama rasa dapur nur ede
lebih mirip dengan cara tok...


Ini resepi dapurSUREberasap(nur ede)
yang diubah suai sedikit
untuk lebih mirip resepi Tok(berdasarkan ingatan)


Bahan-Bahan
  • 3 ekor ikan selayang - bakar dan ambil isi ikan jer dan tumbuk lumat
  • 1 biji terung bulat di buang kulit dan potong 8 atau12
  • Kulit stor dipotong nipis...rebus dan ramas buang airnya
  • kulit rambai secukup nye... rebus dan ramas buang airnya
  • 8 urat kacang panjang di potong 2 inci - celur sekejap
  • Petai diambil bijinya
  • 2 biji bawang besar di potong 4
  • 2 biji lada merah di hiris memanjang
  • Santan
  • Bahan perasa secukup rasa
Cara-Cara:
- Masukkan santan dengan  semua sayuran,lada merah,bawang dan isi ikan yang telah di tumbuk lumat dan jerangkan di atas dapur
-Sentiasa kacau perlahan2 supaya santan
tak pecah minyak dan letakkan bahan
perasa secukup rasa

No comments:

Post a Comment